Jan Votýpka


Jan Votýpka

11:40 - 12:10

Životopis

Doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D., (*1972) je parazitologem a vysokoškolským pedagogem na katedře parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a současně vědecky působí i v Parazitologickém ústavu Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.
Zabývá se především výzkumem parazitů a dalších patogenů přenášených krevsajícím hmyzem. Zaměřuje se rovněž na biodiverzitu parazitů, kterou studuje na řadě míst v Evropě, Africe, Asii i Jižní Americe; působil také v několika ohniscích viscerální a kutánní leishmaniózy zejména na Blízkém východě a v Africe. Je (spolu)autorem více než jednoho sta vědeckých pojednání a několika knih a knižních kapitol. Zabývá se popularizací biologie – je spoluorganizátorem biologické olympiády (předmětová soutěž vyhlašovaná MŠMT), předsedou redakční rady časopisu Živa atd. V rámci popularizace parazitologie působí např. jako kurátor putovní výstavy „Paraziti – surrealistický

Přednáška

Paraziti v nás i mezi námi


Proč nás paraziti tak zajímají? Proč se lidé parazitů bojí? A existuje vůbec důvod mít z parazitů strach?
Právě na tyto a na mnohé další otázky se pokusí odpovědět přednáška, která mimo jiné představí i právě vyšlou knihu "O parazitech a lidech". Parazité jsou na jednu stranu všudypřítomní a představují dominantní formu života na této planetě, současně mají však mnohá omezení, takže není potřeba se jich přehnaně bát. Dokonce mohou být i užiteční. A musíme jim být vděční i z pohledu evoluce, protože bez nich by svět vypadal úplně jinak a rozhodně by v něm nebylo místo pro lidi. Na cizopasníky se rozhodně nejde dívat jednostranně a jen z jednoho úhlů pohledu.
Strach vyvolává většinou to co je neznámé, nepoznané a co skrývá nebezpečí. Jedině poznání nám umožní rozeznat hranici mezi oprávněnými a zbytečnými obavami. Skutečně nebezpečné parazity rozhodně nesmíme podceňovat. Bylo by však chybné bát se všech cizopasníků, dokonce i těch, kteří by mohli být našemu zdraví prospěšní. Jako vždy platí, že nejdůležitější je náležitá informovanost. A právě k ní přispívá tato přednáška i nová populárně naučná kniha, která je o parazitech… a lidech, samozřejmě.






Celý program

Comments

Popular posts from this blog

Plakáty, transparenty a cedule na pochod

Jelena Lenka Příplatová

Claire Klingenberg