Tisková zpráva



Ke stažení ZDE

March for Science - Pochod za vědu 2018

Sobota, 14. 4. 2018, 10:00, pomník sv. Václava, Václavské náměstí, Praha 1

V České republice se pořádá již druhý ročník celosvětové akce March for Science - Pochod za vědu. Pořadatelem je Český klub skeptiků Sisyfos.

March for Science je nestranický politický pochod. Sdružuje osoby, které chtějí po svých zákonodárcích legislativu založenou na důkazech. Legislativu, která má mít dlouhodobý dopad ve prospěch veřejnosti. Srozumitelně zprostředkované vědecké poznání vnímá jako jeden z pilířů lidské svobody a úspěchu lidstva. Proto podporuje investice do výzkumu, vzdělání a do pedagogů. Silně se vymezuje proti tomu, aby se apolitická témata stávala stranickou záležitostí.

Pražský Pochod za vědu se bude konat v sobotu, 14. 4. 2018.
Sraz na symbolický pochod bude v 10:00 u pomníku sv. Václava na Václavském náměstí.
Od 11:00 budou probíhat volně přístupné přednášky na aktuální témata na AV ČR, Národní 3, místnost 206.
Celý program je ZDE.

Hlavním partnerem akce je Alimpex food, a.s.

Existence antropogenních klimatických změn, bezpečnost očkování, potřeba transgenních plodin pro udržitelné zemědělství, kvalitní výuka evoluce a práce se zdroji nejsou záležitostí politického názoru.” říká Claire Klingenberg, organizátorka českého Pochodu za vědu a prezidentka Evropské rady skeptických organizací ECSO.

O pochodu

Vznik

24. ledna 2017 se na sociálních sítích začaly rojit myšlenky o pochodu vědců ve Washingtonu, D.C., jako reakce na antivědecký a anti-enviromentalistický přístup právě inaugurovaného prezidenta Spojených států, Donalda Trumpa. Do dvaceti čtyř hodin vznikla myšlenka March for Science, která se, nezávazně na politických preferencích, rozšířila po celém světě jako reakce na vzestup dezinformací, závádění legislativ, které neberou v potaz reálnou situaci, a stále se zvětšující propast mezi laickou a vědeckou komunitou. První Pochod se uskutečnil vloni, 22. dubna 2017, na Den Země. Na všech sedmi kontinentech proběhlo více než 600 pochodů.

Cíle

  1. Prosazovat užívání důkazů v tvorbě legislativy 
    • Snaha o získání zájmu veřejnosti, aby legislativa byla založená na důkazech a na vědeckých poznatcích, a to na všech úrovních. 
  2. Podporovat hodnotnou komunikaci mezi vědeckou komunitou a veřejností 
    • Vytváření otevřených, efektivních a vzájemně se respektujících komunikačních kanálů, které budou zprostředkovávat informace o fungování vědy, vědecké metody a nových poznatků. 
  3. Vytvoření mezinárodní komunity populizátorů a zastánců vědy 
    • Mezinárodní propojení vědců, populizátorů vědy a veřejnosti pro vytváření projektů, programů a akcí, které budou přemosťovat propast. 




Claire Klingenberg
organizátor March for Science
CzechSkepticsClub@Sisyfos.cz




Comments

Popular posts from this blog

Plakáty, transparenty a cedule na pochod

Jelena Lenka Příplatová

Claire Klingenberg