Alexander Ač - Panel o klimatických změnách

Mgr. Alexander Ač, Ph.D.

13:30 - 14:30

Životopis

Alexander Ač vystudoval obor environmentálni ekologie na univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Doktorát obhájil v roce 2011 na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, kde pracuje dodnes. Alexander přeložil knihu Obnovitelné zdroje energie - s chladnou hlavou od profesora Davida MacKaye z univerzity v Cambridge.

Téma

Panel o klimatických změnách

Rychlost oteplování překračuje dosavadní přírodní změny ve známé historii planety. Mnohé důležité ekosystémy, v oceánech i na souši, ztrácí schopnost ůspešně odolávat změnám a jejich destabilizace se zrychluje. Čím dříve začnou klesat emise skleníkových plynů, tím menší škody nastanou v budoucnosti. Zatím se řešení změny klimatu vzdalujeme a globální emise stále rostou. Kritických pro tranformaci bude následujících pár let. Pak již nebude možné zabránit oteplení o více jak 2°C.
Smrkové monokultury vysychají, tropických dnů přibývá, z Českých zemí se "ztrácí" voda. Co bude dál, a můžeme z toho ještě ven? Budeme u nás pěstovat pomeranče, anebo spíše zachraňovat zachraňovat kolabující ekosystémy?

Comments

Popular posts from this blog

Plakáty, transparenty a cedule na pochod

Jelena Lenka Příplatová

Claire Klingenberg